Algemene Chirurgie

Algemene Chirurgie

Onder de Algemene Chirurgie vallen alle ziektebeelden die niet onder een ander ‘snijdend’ specialisme vallen. Daarom vormt de Algemene Chirurgie binnen het snijdende specialisme de kern. Bij ACIBADEM International Medical Center richt de afdeling Algemene Chirurgie zich op buikwandbreuken (bv. liesbreuken, navelbreuken, littekenbreuken), galsteenlijden en anale problematiek (proctologie) zoals bv. aambeien.

De operaties voor buikwandbreuken worden op de operatiekamers verricht met een gespecialiseerd team. Onderzoek en behandeling voor anale problematiek vindt meestal plaats in de behandelkamer en kan vaak tijdens de eerste afspraak worden gedaan. Hiervoor is geen voorbereiding nodig zoals darmreiniging (laxeren).

De galblaasoperatie voor galsteenlijden wordt verricht door middel van een kijkoperatie oftewel sleutelgat chirurgie. Een overnachting in de kliniek is hierbij vaak nodig.

Daarnaast worden ook poliklinische operaties onder lokale verdoving verricht van bv. zwellingen van de huid (o.a. vetbulten, talgklieren) en ingegroeide teennagels. Deze kunnen direct tijdens het spreekuur worden gedaan of indien gewenst, plaatsvinden op een later tijdstip.

Voor een bezoek aan onze afdeling Algemene Chirurgie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. Omdat wij geen wachttijden hanteren, kunt u gemiddeld binnen 2 dagen bij ons terecht voor een consult.

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever ligt, rechtsboven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het bovenste gedeelte van de dunne darm. De lever vormt dag en nacht gal, een vloeistof die van essentieel belang is voor de vertering van vetten en voert de gal af naar de galblaas waar het wordt ingedikt en opgeslagen.
Soms worden in de galblaas stenen gevormd. De meeste mensen hebben hier geen last van. Er is dan ook geen behandeling nodig. Een deel van de mensen krijgen hier klachten van. Er ontstaan dan aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de (rechter) bovenbuik, speciaal na het eten van vet voedsel of na het drinken van koffie. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met bewegingsdrang.
De behandeling bestaat dikwijls uit verwijderen van de galblaas. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie, oftewel laparoscopie.
Na de operatie blijft u een nacht slapen op de afdeling. Meestal heeft men 2 weken last van de operatie. Dit betreft dan vaak de buikspieren die klachten kunnen geven. Hiervoor krijgt u uiteraard pijnstillers.
Je kan zonder een galblaas prima leven. Er hoeft geen specifiek dieet te worden gehanteerd.
Vaak worden hemorroïden en skintags in een adem genoemd. Skintags zijn onschuldige huidflapjes rondom de anus. Ze doen geen pijn. Ze zitten wel in de weg en kunnen voor hygiëne bezwaren zorgen. Ook de cosmetiek kan een reden zijn om ze te laten verwijderen. Hemorroïden zijn zwellichamen die bedekt zijn met slijmvlies en in de anus zitten, uiteraard heb je ook hemorroïden die op de rand van de kringspier zitten, of hemorroïden die uitpuilen.
Een skintag is meestal niet pijnlijk en geeft geen klachten, soms doordat het voor hygiënische bezwaren zorgt, kan het jeuk veroorzaken. Hemorroïden daar in tegen, kunnen voor drukgevoel, pijn, jeuk en branderig gevoel bij de anus zorgen.
Afhankelijk van de gradatie van de hemorroïde, is de behandeling in het begin bijna altijd door het plaatsen van elastiekjes (rubberbandligatie). Afhankelijk van hoe uitgebreid de hemorroïden zijn, kan de behandeling variëren tussen 1-4 sessies. Als dat niet lukt zijn er andere operaties als hemorroidectomie, hemorroidopexie en de HAL-RAR procedure. De behandeling van skintag bestaat uit het chirurgisch wegsnijden van de skintags.
Het plaatsen van de elastiekjes geven geen pijnklachten. Wel ervaart de patiënt achteraf last van een drukgevoel en gevoel van loze aandrang rondom de anus. Het weghalen van de skintags zal geen pijn doen. Dit komt door de verdoving, maar nadat de verdoving uitgewerkt is, kan de wond voor pijnklachten zorgen. Dit is het voornaamste ongemak van de operatie. Uiteraard is de pijn met sterke pijnstillers te onderdrukken.
Druk verhogende momenten als obstipatie, vaker persen en harde ontlasting kunnen ervoor zorgen dat de hemorroïden en skintags terugkomen of op nieuwe plaatsen zich ontwikkelen rondom de anus. Het makkelijk opgang houden van de ontlasting, dieet maatregelen en genoeg waterdrinken zal deze kans verminderen.

Drs. Dashti Faraj

Algemeen Chirurg

19909799201

Dr. Surya Biere

Algemeen Chirurg

49908897101

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321