Cardiologie

Cardiologie

Cardiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart. Onze cardiologen zijn opgeleid binnen de algemene en/of interventie cardiologie. Interventie cardiologie is het gebied binnen de cardiologie, waarbij katheters worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van hartziekten.

Bij Acibadem International Medical Center zijn wij gestart met coronaire CT-angiografie. Dit is een relatief nieuwe methode om de kransslagaders rondom uw hart goed in beeld te brengen en te kijken of er vernauwingen of verkalkingen bestaan. Uw cardioloog van Acibadem, beslist samen met u of u in aanmerking komt voor deze dagbehandeling. U wordt, na een voorbereiding met medicijnen, hiervoor ongeveer tweeëneenhalf uur op de Radiologie afdeling onderzocht. Omdat wij multidisciplinair samenwerken vindt er direct overleg plaats tussen uw cardioloog en uitvoerende radioloog.

U wordt hiervoor ongeveer tweeëneenhalf uur op de Radiologie afdeling onderzocht. Een CT-angiografie oftewel CT-scan, wordt uitgevoerd om eventuele bedreigende verkalkingen en vernauwingen in beeld te brengen. Middels de scan, waarbij geringe straling vrijkomt wordt dit snel opgespoord. Drie dagen voor het onderzoek begint u meestal met het innemen van medicatie om het hartritme te vertragen, dit is van belang voor het onderzoek. Verricht daarom ook geen zware inspanningen voor het onderzoek, zoals fietsen. Als het nodig is, krijgt u tijdens het onderzoek extra medicijnen.

Vooralsnog is ACIBADEM International Medical Center geen acuut centrum en om die reden behandelen we met name patiënten met chronische hart- en vaatziekten. Voor het stellen van een accurate en snelle diagnose, kunt u bij ons terecht voor de volgende onderzoeken: 24-uurs of 48-uurs Holtertest, echografie van het hart, maken van een hartfilmpje (ECG/elektrocardiogram), cardiale CT-scan en de fietstest, ook wel inspanningstest genoemd. Voor een bezoek aan de afdeling Cardiologie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. . U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. Omdat wij geen wachttijden hanteren, kunt u meestal binnen 2 dagen bij ons terecht voor een consult.

Beluister onderstaande Podcasts met dr. Mannaerts:

Informatiefolder (patiënten)

  1. Ct Coronaire

Meest gestelde vragen

Bij hartfalen pompt het hart onvoldoende bloed rond en treedt er stuwing op in de longen en/of het lichaam. Dit kan leiden tot klachten van onder andere vermoeidheid en kortademigheid ten gevolge van vocht vast houden.
Oorzaken van hartfalen zijn: hartinfarcten, klepafwijkingen, ritmestoornissen, ontstekingen van de hartspier, aangeboren hartafwijkingen, auto-immuunziekten en/of alcoholisme.
Tot de diagnose komen wij met gebruik van röntgenonderzoek borstkas, laboratorium onderzoek, echo-doppler onderzoek van het hart en MRI.
Voor de behandeling hebben wij naast lifestyle adviezen (zoutbeperking) een combinatie van geneesmiddelen ter beschikking. Onderstaand een overzicht van behandelingen. Voor plotse toename van de klachten kan het noodzakelijk zijn dat u in dagbehandeling medicatie per infuus toegediend krijgt; Plaatsen van een pacemaker en/of interne defibrillator; Behandelen van ritmestoornissen en klepafwijkingen; Een harttransplantatie (met soms een kunsthart) is voor een enkeling.
Met deze scan worden de kransslagaders door röntgenstralen binnen 20 minuten in beeld gebracht. Hierna kunnen de kransslagaders beoordeeld worden waarbij gekeken wordt naar vernauwingen. Dit gebeurd door middel van een contrastvloeistof injectie in de ader van de arm (de zogenaamde CT angio).
De calciumscore geeft belangrijke informatie, want een calciumscore van 0 geeft aan dat er geen atherosclerose (aderverkalking) aanwezig is. Hoe hoger de score, hoe meer kalk. Het verdere medische beleid kan daar op worden afgestemd. Bij een hele hoge calciumscore wordt geen CT-angio verricht, vernauwingen zijn dan niet goed te beoordelen.
De CT-angiografie laat de plaques (vaataanslag) aan de binnenkant van de vaten zien en ook de mate van vernauwing van de vaten. Aan de hand van deze resultaten kan worden bepaald of er wat het hart betreft medicatie, hartkatheterisatie of überhaupt iets moet gebeuren. De CT coronairen is de beste voorspeller van de aan- of afwezigheid van kransvatlijden, beter dan bijv. een MIBI scan. Daarnaast is CT-angiografie bij verdenking op kransvatlijden veel veiliger en minder belastend dan een hartkatheterisatie. De techniek is vooral goed in het uitsluiten van kransvatlijden.

Dr. Anita Dall’ Agata

Cardioloog

09049149501

Drs. Hubèr Klomps

Cardioloog

19022073901

Dr. Herman Mannaerts

Cardioloog

29022659201

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321