De heer Auzla

Orthopedie - Van los stukje bot tot versleten kraakbeen

De heer Auzla

Via mijn basketbal vereniging Northside Ballers in Amsterdam-Noord, waar ik coach, trainer en speler ben, kwam ik in contact met medespelers van een ander team die bij Acibadem International Medical Center werkzaam zijn. Wij kwamen aan de praat op het moment dat ik ongeveer een jaar met pijn aan mijn knie rondliep.

Er had eerder dit jaar in een regulier ziekenhuis al lichamelijk onderzoek plaatsgevonden, toen werd gezegd dat het met mijn gewichtstoename te maken had en het vanzelf wel overging. De afgelopen vijf maanden was de pijn zo toegenomen, dat ik zelf niet eens meer kon basketballen en alleen nog maar aan de kant zat als trainer. Telkens nadat ik speelde begon mijn knie op te zwellen en te kraken. De inmiddels bevriende heren van Acibadem vroegen mij waarom ik niet bij hen naar mijn knie liet kijken. Uiteindelijk besloot ik mijn huisarts op te bellen en regelde ik een second opinion en al bijzonder snel kon ik terecht.

Bij aankomst vond eerst de benodigde diagnostiek op de afdeling radiologie plaats, daarna sprak ik met Harald de Man, orthopedisch chirurg terwijl hij gezamenlijk met mij de beelden bekeek. Hij vermoedde dat ik een los stukje bot in mijn knie had zitten en het werd duidelijk dat dit niet vanzelf zou gaan herstellen. Binnen een week kon ik worden geopereerd en tussendoor werd ik nog even gebeld als voorbereiding op de operatie, waarbij ik wat vragen moest beantwoorden over mijn algehele gezondheid. Het plan was dat er tijdens de operatie wat stukjes bot zouden worden verwijderd en de meniscus bijgeschaafd. Al snel zag de arts tijdens de operatie dat mijn kraakbeen helemaal versleten was en om dit te kunnen herstellen, moest hij gaten in het ondergelegen bot maken. Op deze manier kan mijn kraakbeen namelijk vanzelf terug groeien.

Doordat de operatie een iets heftigere ingreep was dan dat ik vooraf dacht, mag ik nu gedurende zes weken mijn knie niet belasten. Voor mij is dat wel even pittig, gelukkig heb ik hele goede begeleiding door een fysiotherapeut, die ook binnen Acibadem gevestigd is en natuurlijk heb ik veel steun aan de medewerkers die mij geadviseerd hebben om mijn knie te laten onderzoeken. Zij volgen mijn proces en herstel (bijna) dagelijks en leven enorm mee. Ik moet zeggen dat mijn knie nu, na twee weken, al beter aanvoelt. Dat kan natuurlijk alleen nog maar beter gaan en daar heb ik alle vertrouwen in.