de heer Reuver, patiënt

Eerste op maat gemaakte knieprothese

de heer Reuver, patiënt

De heer Reuver is één van de eerste patiënten in Nederland met een op maat gemaakte knieprothese (Conformis). Zo vertelt hij: “Mijn operatie is nu precies acht weken geleden. Na ruim tien jaar lang iedere dag met pijn rondgelopen te hebben is dat nu opgelost. De laatste drie jaar liep ik met een aangemeten brace uit de motorsport, waardoor de pijn overdag iets verlicht werd. Als ik ’s nachts bijvoorbeeld een sanitaire stop moest maken, dan had ik minimaal drie minuten nodig voordat ik weer op mijn been kon staan. Het was schuifelen over de gang, dat kostte mij veel tijd en inspanning.” Na de operatie hoopt de heer Reuver zijn leefcomfort weer terug te krijgen.

Keuze voor op maat gemaakt

Bij Acibadem International Medical Center (IMC) dekt uw zorgverzekering de behandeling, echter geldt voor de unieke op maat gemaakte Conformis knieprothese een eigen bijbetaling  De heer Reuver vervolgt: “Mijn neef die ook orthopedisch chirurg is had het over de ‘Oxford Hemi’, dit was voor mij al een optie, omdat het een deel knie is. Zelf ben ik techneut met een werktuigbouwkundige achtergrond, echter bleek de knie in mijn ogen technisch niet genoeg dekkend. Hierna heb ik veel research gedaan en zag ik dat Acibadem IMC het enige centrum is, waar sinds dit jaar op maat gemaakte knieprothesen (Conformis) worden geplaatst. Ongeacht of het wel of niet vergoed werd, was dat voor mij helemaal geen thema. Dat zou wat mij betreft ook geen thema mogen zijn. Ik heb direct gebeld en een afspraak ingepland bij een orthopedisch chirurg”.

Bezoek aan het ziekenhuis

Het is voor de heer Reuver ruim twee uur rijden voordat hij in Amsterdam arriveert. “Gedurende de tijd dat ik naar het ziekenhuis ging, heb ik altijd goed contact met de dokter gehad, ik gaf hem een hand en er was gelijk een klik. Dat is voor mij belangrijk. Daarnaast is de afstand voor mij geen enkele belemmering”. geeft Reuver aan.

De eerste indruk

“Aan de manier waarop ik liep zag de orthopedisch chirurg tijdens het eerste bezoek niet meteen dat ik een knieprothese nodig had. Mijn ‘loopje’ kon ik goed camoufleren. Hij zei letterlijk: dat zullen wij wel even samen gaan bekijken. Nadat er foto’s waren gemaakt van mijn knie, was er geen enkele discussie en was meteen duidelijk dat ik een prothese nodig had”. Acibadem IMC wilt dat iedereen zich thuis voelt, daarom nemen wij tijdens het consult uitgebreid de tijd om samen na te denken over de behandeling die het beste bij uw wensen past.

Technische kennis

Dit is de eerste prothese van de heer Reuver, hij heeft er voor zijn gevoel lang over gedaan om tot dit besluit te komen. De innovatieve technologieën zijn uiteindelijk doorslaggevend geweest. Hij vervolgt: “Eigenlijk zag ik er best wel tegenop. Je hoort namelijk veel verschillende verhalen over het herstel na de operatie. Ze maken botten helemaal vrij en zetten er een totaal nieuwe prothese in. Bij een op maat gemaakte knie gaat dat anders en wordt bestaand bot driedimensionaal gescand en op basis daarvan alleen het hoognodige vervangen. Dit is wat mij heel erg aansprak. Mijn technische achtergrond heeft zeer zeker een grote rol gespeeld in mijn besluitvorming”.   aldus de heer Reuver.

Inbouwpapieren

Nog voordat de orthopedisch chirurg aan de operatie begint weet hij al precies hoe de patiënt zijn of haar knie er in 3D uitziet, als ook hoe en wat er precies gebeuren moet en wat hij gaat tegenkomen. De knieprothese wordt vooraf op maat gemaakt op basis van de grootte en vorm van de knie van de patiënt zelf. De inbouw door de chirurg wordt gedaan op basis van de meegeleverde ‘inbouwpapieren’, deze ontving de heer Reuver na afloop. “Er zat zelfs een papier bij met daarop de afbeelding van een mal en een zaag! Degene die dit heeft bedacht, heeft echt verstand van techniek!”.

Revalidatie

Op de vraag hoe de heer Reuver zijn revalidatieperiode ervaren heeft, antwoordt hij: “Zelf ben ik nu 58 jaar, echter ben ik heel mijn leven erg sportief geweest. Altijd druk aan het werk en buiten bezig. Doordat ik gespierd ben, was op krukken lopen voor mij geen enkel probleem. Met de krukken kon ik moeiteloos trappen lopen. Na vier weken liep ik met één kruk en na zes weken ben ik zonder krukken gaan lopen. De pijn is er nog wel, alleen is het anders. Voor de operatie was het gewrichtspijn met uitstraling naar boven en beneden. Wat ik nu voel is herstelpijn. Voor de operatie kon ik nog geen halve kilometer lopen, dat kan ik nu al met gemak. Als ik het in percentages pijnvrij bewegen zou uitdrukken, ben ik van 20% terug naar 95%”. Zijn andere knie hoopt de heer Reuver nog ruim vijf jaar uit te kunnen stellen. Het wordt dan absoluut weer een Conformis, dat weet hij zeker.