De heer Stoop

Kruisbandreconstructie

De heer Stoop

Robert Jan Stoop geniet in Alphen aan den Rijn en omgeving bekendheid als advocaat en mediator. Daarnaast is hij een fervent sporter. Lopen, fietsen en padel; Robert Jan beoefent alles fanatiek. “Als je zoveel sport, is goede begeleiding heel belangrijk.” Die begeleiding wordt al jaren uitstekend verzorgd door Mark Brandsen van TRIAS Fysiotherapie & Sportrevalidatie. “Hij kent mij en mijn lichaam soms beter dan ikzelf”, grapt Robert Jan.

Op 15 juli sloeg het noodlot bij de topfitte Robert Jan toe. Hij werd op zijn racefiets aangereden door een Harley Davidson. Zijn praktisch nieuwe fiets was doormidden en zelf was hij er ook niet best aan toe. “Vanuit de ambulance werd mijn vrouw gebeld dat ik ernstig gewond was aan mijn gezicht, ooglid, linkerbeen en er werd gevreesd voor nek- en hersenletsel.” Gelukkig bleek het mee te vallen, alleen de linkerknie bleef klachten geven.

Een bezoek aan Mark bracht meer duidelijkheid. De voorste kruisband was intact, maar gaf wel veel speling. Dan moest het dus de achterste kruisband zijn, en de mediale band zag er ook niet goed uit. “In dertig jaar tijd heb ik veel sporters behandeld, maar een afgescheurde achterste kruisband heb ik misschien drie keer gezien”, vertelt Mark. “Vaktechnisch is het interessant om zoiets mee te maken.”

TRIAS Fysiotherapie & Sportrevalidatie gaat uit van het principe dat elke patiënt als een topsporter behandeld moet worden. Met alle methodes die in topsport gebruikelijk zijn, zoals snelle diagnostiek, snel toegang tot een sportarts of orthopedisch chirurg en goede begeleiding. “Wij zijn 29 jaar geleden al op zoek gegaan naar strategische partners om snel te kunnen schakelen en door te verwijzen. Acibadem International Medical Center (IMC) is zo’n strategische partner die topzorg biedt. Dat is voor ons een meerwaarde”, legt Mark uit.

Mark stuurde Robert Jan dan ook door naar Hans Frejlach, orthopeed bij Acibadem IMC in Amsterdam. Binnen enkele dagen kon Robert Jan al terecht. Hij bevestigde de vrees van Mark en snel daarna kon er bij Acibadem IMC een MRI worden gemaakt. “Ik was onder de indruk van de snelheid en efficiëntie’, geeft Robert Jan te kennen. De achterste kruisband en de mediale band bleken inderdaad afgescheurd. Een operatie, waarbij met behulp van de hamstringpees een reconstructie van de kruisband plaatsvindt, werd gepland voor oktober.

Mark raadde Robert Jan aan om de operatie te ondergaan. “Met een knie die voor 70% functioneert, kun je oud worden. Je krijgt wel eerder last van slijtage. Wil je sportief zijn, dan kun je niet zonder operatie. Je moet dan wel rekening houden met een revalidatie van een jaar.”

Aangezien je in een boze knie niet moet snijden, kreeg Robert Jan de tijd om zijn hamstring op te trainen. Mark koppelde hem aan Thierry van den Oord, fysiotherapeut i.o. van TRIAS Fysiotherapie & Sportrevalidatie. Hoewel de niet spoedeisende hulp in de reguliere ziekenhuizen werd afgeschaald, kon de operatie op 28 oktober gewoon doorgang vinden. Dokter Frejlach herstelde in het Acibadem IMC in Amsterdam succesvol de knie van Robert Jan.

“Ik ben zo blij met de snelle en prettige behandeling in Acibadem IMC. Operatie geslaagd, nu keihard revalideren”, zegt Robert Jan olijk. De eerste zes weken moet hij op krukken lopen, de eerste drie maanden met een enorme brace. Elke dag oefeningen doen en twee keer per week naar Thierry. “Dit soort gebeurtenissen vergen het maximale van je mentale en fysieke krachten. Gelukkig word ik fantastisch begeleid door Thierry en heb ik een hele lieve vrouw die goed voor me zorgt. Ik ben ervan overtuigd dat ik weer op mijn oude niveau terugkom. Sterker dan ooit, want een gezond lijf zal ik nooit meer voor lief nemen.”