Kaakchirurgie

Kaakchirurgie

Een kaakchirurg is een arts die afwijkingen behandelt in en rondom de mond, het aangezicht en de hals. Voorbeelden van behandelingen die door een kaakchirurg worden uitgevoerd zijn het verwijderen van (verstands)kiezen, behandelen van ontstekingen in en rond de mond en de behandeling van kaakgewrichtsafwijkingen. De kaakchirurg bezit naast een tandartsdiploma ook een artsdiploma. Het werkterrein van de kaakchirurg bevindt zich dan ook op het raakvlak van de tandheelkunde en de geneeskunde.

Wanneer u samen met de kaakchirurg uw klachten hebt besproken, zal er verder onderzoek naar uw klachten worden gedaan. Nadat de diagnose is gesteld, wordt uitgebreid de tijd genomen om uitleg te geven en de behandelopties met u te bespreken. Gezamenlijk stelt u het behandelplan op en wordt u, indien mogelijk, direct geholpen.

Voor een bezoek aan de afdeling kaakchirurgie heeft u een verwijzing nodig van uw tandarts, huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8078. Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar kaakchirurgie@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. Omdat wij geen wachttijden hanteren, kunt u gemiddeld binnen 2 dagen bij ons terecht voor een consult of behandeling.

Informatiefolder (patiënten)

Veelgestelde vragen

In het algemeen worden verstandskiezen verwijderd als er klachten zijn van de verstandskies of als er tekenen zijn van ziekte bij de verstandskies (ontstekingen of een gaatje). Er kan echter ook gekozen worden voor het verwijderen van de verstandskies zonder dat deze klachten geeft of zonder dat er sprake is van een ziekte bij de verstandskies (preventieve verwijdering). Hiervoor wordt gekozen als er verwacht wordt dat het doorkomen van de verstandskies niet goed gaat verlopen of als de verstandskies in de toekomst problemen gaat geven omdat deze bijvoorbeeld moeilijk schoon te houden is.
Verstandskiezen in de onderkaak staan soms in een nauwe relatie tot de zenuwen die het gevoel verzorgen in het gebied van de lip en kin. Hierdoor kan na verwijdering van een verstandskies in de onderkaak een (meestal) tijdelijke gevoelsstoornis in de lip en kin ontstaan. Deze complicatie komt echter zelden voor. Voorafgaand aan de behandeling zal er een overzichtsfoto van uw kaak en gebit gemaakt worden. Aan de hand van deze foto kunnen wij een inschatting maken hoe uw kies ligt in de kaak en of er een verhoogd risico is op het beschadigen van de gevoelszenuw. Tevens hebben wij de mogelijkheid om een gedetailleerde 3D opname te maken van een kaak waarmee we de zenuw beter kunnen afbeelden. Aan de hand van deze scan bespreken wij met u of er een verhoogd risico aanwezig is en wat eventuele alternatieve behandelingen zijn.
U krijgt een plaatselijke verdoving, waarna de verstandskies en een deel van de tong en kin verdoofd zullen aanvoelen. De behandeling zal beginnen met het testen van de verdoving, u mag geen pijn ervaren bij het verwijderen van de verstandskies. Afhankelijk van de ligging van de verstandskies in uw kaak zal er gebruikt gemaakt kunnen worden van een boor. Dit geeft een licht trillend gevoel in de kaak. Na het verwijderen van uw verstandskies wordt de wond eventueel gehecht met oplosbaar hechtmateriaal.
Het is normaal dat u na het verwijderen van een verstandskies een dikke en blauwgeel verkleurde wang heeft en dat u een verminderde mondopening heeft. Na de behandeling krijgt u ijs mee om de zwelling van de wang iets tegen te gaan. Tevens kunt u de eerste dagen na de behandeling wat koorts ervaren. In het algemeen zijn de klachten op de 2e en 3e dag na de ingreep maximaal. U krijgt van ons een recept mee voor pijnstilling en voor een mondspoelmiddel ter ondersteuning van de mondhygiëne.
Voor een bezoek aan onze afdeling verwijzing nodig van uw tandarts, huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8078 of door een e-mail te sturen naar kaakchirurgie@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. Omdat wij geen wachttijden hanteren, kunt u gemiddeld binnen 2 dagen bij ons terecht voor een consult of behandeling.

Drs. Gaby Weiss

 

Drs. Gaby Weiss

Kaakchirurg

19045286802


Drs. Ivo ten Hove

 

Drs. Ivo ten Hove

Kaakchirurg

89048970302


Drs. Luc Karssemakers

 

Drs. Luc Karssemakers

Kaakchirurg

99909249301


Drs. Marjolijn Oomens

 

Drs. Marjolijn Oomens

Kaakchirurg

39911320202

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321