Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde is het specialisme dat zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van zuigelingen, kinderen en adolescenten. De kinderartsen zijn opgeleid tot algemeen kinderarts en behandelen een breed terrein van voorkomende problemen. Je zou kunnen zeggen van top tot teen.

KinderCoPoli

Binnen Acibadem IMC zijn kinderarts Lindsay Silva en kinderfysiotherapeuten van Kinderfysiotherapie TRIAS, Linda Sluijs en Nora Sanders, gestart met een uniek combinatiespreekuur: de KinderCoPoli. Op dit speciale spreekuur bundelen we de kennis en expertise van kinderarts en kinderfysiotherapeut door kinderen tegelijkertijd te zien.

De beste zorg voor uw kind

U wilt de beste zorg voor uw kind. Efficiënt. Persoonlijk. Echt gehoord worden. Kinderartsen en kinderfysiotherapeuten hebben vaak elkaars hulp nodig om kinderen met bepaalde klachten optimaal te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kinderen met buikpijn, hoofdpijn, pijn aan gewrichten of spieren
  • Kinderen met vermoeidheid
  • Kinderen met luchtwegklachten
  • Kinderen met poep- en plasproblemen
  • Baby- en peuterproblematiek

Op de KinderCoPoli zien wij kinderen met bovenstaande klachten zoveel mogelijk samen en al vanaf de eerste afspraak.

Wat houdt het combinatiespreekuur precies in?

Tijdens de eerste afspraak nemen wij ruim de tijd; een consult duurt 45 tot 60 minuten. Kinderarts en kinderfysiotherapeut zullen eerst uitgebreid met kind en ouders praten over de klachten. De kinderarts zoekt, net zoals bij andere kinderpoliklinieken naar de oorzaak van de klachten en maakt een adequaat behandelplan. Tegelijk kijkt de kinderfysiotherapeut het kind na en geeft waar mogelijk meteen adviezen, zoals bewegingsadvies of ontspanningsoefeningen. Aandacht voor voldoende beweging, ontspanning en gezonde voeding is een vast onderdeel van het gezamenlijk behandelplan. Dit kan namelijk een positieve invloed hebben op diverse klachten en zijn van invloed op latere gezondheid en welzijn.

Behandelplan op maat

Door dit unieke concept hoeven u en uw kind niet twee keer uw verhaal te doen en kunnen de betrokken zorgverleners een goed afgestemd op maat gemaakt plan maken. Zo kan uw kind meteen al na het eerste consult profiteren van hulp vanuit verschillende invalshoeken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer uw kind door uw huisarts is verwezen naar de kinderarts of kinderfysiotherapeut, schatten wij van te voren in of uw kind baat zou kunnen hebben bij een afspraak op het gezamenlijke spreekuur. U wordt daarover gebeld of gemaild, doorgaans binnen 48 uur na ontvangst van de verwijsbrief . Daarna plannen wij de afspraak in. Zowel kindergeneeskundige zorg als kinderfysiotherapie vallen onder uw Nederlandse verzekering. Binnen uw basisverzekering worden voor uw kind per jaar 18 fysiotherapiebehandelingen vergoed. Kinderfysiotherapie gaat niet af van het eigen risico.

Niet mogelijk in Acibadem IMC:

  • Acute kindergeneeskunde omdat deze kinderen vaak opgenomen moeten worden. In Acibadem is geen opname mogelijkheid;
  • Obesitas, voor deze groep is een team van specialisten (kinderarts, psycholoog, diëtiste, fysiotherapeut) noodzakelijk, Acibadem beschikt niet over een dergelijk team;
  • Anorexia nervosa, ook hiervoor is een team, als bij obesitas genoemd en soms opname noodzakelijk.

Voor een bezoek aan de polikliniek kindergeneeskunde heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk hieronder veelvoorkomende vragen over: huilen, buikpijn, vaak ziek zijn, ontlasting, hoesten en vermoeidheid

Als een baby veel huilt kan dat passend zijn voor de eerst 3 á 4 maanden na de geboorte. Maar soms heeft een baby last van koemelkallergie of reflux. Het kan zijn dat huilen vervelende gevoelens van vroeger oproept bij ouders. Omdat een baby natuurlijk niet kan praten en er geen goede testen bestaan om makkelijk een diagnose te stellen, is huilen een echte puzzel die ouders samen met een kinderarts en/of een Infant Mental Health specialist kunnen proberen op te lossen. Hoe sneller, hoe beter.
Buikpijn is een hele algemene en vaak voorkomende klacht bij kinderen. Als het kortdurend is en snel overgaat is er zeker geen medische oorzaak voor de buikpijn. Ook al komt het een periode wat vaker voor. Blijft de pijn aanhouden, dan is vaak 80% van de buikpijn niet van medische oorsprong. Kinderpsychologische hulp kan in deze gevallen helpend zijn. Als medische oorzaak kan bijvoorbeeld gedacht worden aan obstipatie, een parasieten infectie van de darmen, maagwandontsteking, coeliakie (glutenziekte) of blaasontsteking. De kinderarts zal bij buikpijnklachten veel vragen stellen en soms kan het belangrijk zijn een buikpijndagboek bij te houden.
Hoe vaak een kind ziek is kan heel verschillend zijn. De één is vaak ziek de ander zelden. Het verschil is moeilijk te verklaren. Wel is bekend dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, of al broertje(s) en/of zusje(s) hebben vaker ziek zijn. Hoe raar het ook mag klinken: een kind kan elke maand ziek zijn, zonder dat er iets met de afweer aan de hand is. Soms kan een bloedonderzoek zinvol zijn om naar de afweer te kijken. In uitzonderlijke gevallen kan een langer durende antibioticakuur in lage dosering uitkomst bieden.
Veel kinderen hebben soms weleens de klacht dat de ontlasting even minder goed gaat. Dat is niet erg. Soms komt de ontlasting maar om de paar dagen. Hebben ze daar geen last van, dan kan dat best een normaal patroon zijn. Maar komt de ontlasting weinig frequent en heeft het kind er wel last van dan is behandeling geboden. Het dieet en drinkpatroon spelen vaak een rol van betekenis. Daarnaast zijn laxeermiddelen regelmatig tijdelijk nodig. De laxeermiddelen die tegenwoordig bestaan werken niet op de darmen, maar alleen op de ontlasting zelf. Dat is goed om te weten. Darmen worden daar niet ”lui” van. Het is belangrijk obstipatie, vaak langer durend, te behandelen omdat kinderen vaak ook klachten krijgen van minder eetlust. Andere klachten als de ontlasting hard wordt: scheurtjes van de kringspier, buikpijn, huilerig en klampend gedrag. Het kan nuttig zijn een dagboek bij te houden met betrekking tot frequentie en hoe de ontlasting eruit ziet. Het kan ook zijn dat andere behandelaren zoals een kinderfysiotherapeut (bekkenbodem) of kinderpsycholoog een rol zouden kunnen gaan spelen bij de behandeling.
Hoesten is een normale reactie van het luchtwegsysteem, die de longen beschermt tegen schadelijke prikkels (gassen of vuildeeltjes) van buitenaf. Alle mensen en dus ook kinderen, hoesten regelmatig. Bij eigenlijk alle luchtweginfecties wordt gehoest. De meeste luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen. Hoesten als gevolg van een virusinfectie kan zomaar en wekenlang duren. Blijft het hoesten nog langer aanhouden dan zou het kunnen passen bij bijvoorbeeld kinkhoest, een mycoplasma infectie of astma ( nooit als enig symptoom). Soms kan een gewoonte hoest ontstaan.
Moeheid is een lastig symptoom. Een kind kan net als een volwassene moe zijn. School, naschoolse opvang, sportclubjes, muziekclubjes etc. Je kunt van al die activiteiten soms natuurlijk moe worden. Moe kan wel een teken zijn van een lichamelijk probleem, maar kent ook niet- lichamelijke oorzaken en soms is er helemaal geen oorzaak. Als lichamelijk oorzaken, zijn de bekendste aandoening waarbij moeheid een rol speelt: de ziekte van Pfeiffer, slecht behandeld astma, eczeem of een verstopte neus. Kortweg alle problemen die de slaap verstoren, kunnen leiden tot moeheid. Zeker zo vaak spelen psychische factoren een rol zoals geen goede slaaphygiëne, schoolproblemen, pesten, depressie of angsten. Bij een kleine groep grotere kinderen kan het chronisch vermoeidheidssyndroom een diagnose zijn.

Dr. Lindsay Silva

Kinderarts

89064533401

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321