Mevrouw Sonnemans - Ongewenst urineverlies/incontinentie

Gynaecologie

Mevrouw Sonnemans - Ongewenst urineverlies/incontinentie

Mevrouw Sonnemans, 44 jaar – Ongewenst urineverlies/incontinentie

‘Oeps’, riep mevrouw Sonnemans toen ze op haar werk moest niezen. Er ontstond een gesprek met een collega. Die vertelde dat er voor ongewenst urineverlies een oplossing is. Door een kleine operatieve ingreep wordt er een ‘bandje’ geplaatst wat het urineverlies tegengaat. Dit is een ‘midurethrale sling’.

“Ik heb twee kinderen, vertelt mevrouw Sonnemans. Tijdens beide zwangerschappen had ik last van bekkeninstabiliteit. Na de laatste bevalling is het urineverlies ontstaan. In de loop der jaren werden deze klachten steeds heftiger. Een kort stukje rennen of een potje tennissen zat er voor mij niet meer in. Zelfs als ik mij verstapte, had ik er al last van.”

Ze besloot een afspraak bij haar huisarts te maken. “De huisarts gaf aan dat ik eerst 2-3 maanden therapie bij een Bekkenfysiotherapeut moest volgen. Na deze therapie bleef ik klachten houden. Ik heb diverse onderzoeken en methoden om urineverlies tegen te gaan uitgeprobeerd. Niets hielp blijvend. Mijn huisarts verwees mij naar een gespecialiseerde Gynaecoloog. Dokter Ginny Chamorro is expert op het gebied van incontinentie. Zij is werkzaam bij Acibadem International Medical Center in Amsterdam.”

“Ik kon meteen terecht bij Acibadem. De Gynaecoloog voerde anamnese, lichamelijk onderzoek en een echo uit. Dokter Chamorro herkende mijn probleem. Ze legde mij uit dat dit stressincontinentie is. Deze vorm van incontinentie kan vaak operatief opgelost worden door het plaatsen van een ‘bandje’. Er werd een afspraak gemaakt voor de preoperatieve screening (POS). Daarna werd ik binnen enkele weken geopereerd. Alles was heel efficiënt geregeld. De operatie duurde maar tien minuten. Na de operatie voelde mijn bekken wat beurs aan. Dat was na 3 dagen over. Ik voelde me goed en had niet het gevoel dat er iets geplaatst was. Het geplaatste ‘bandje’ kan de rest van mijn leven blijven zitten”. 

De operatie vond in november 2020 plaats. Dat is nu drieënhalve maand geleden. “Na 8 á 9 dagen mocht ik weer fietsen. Dat ging uitstekend en zonder klachten verteld mevrouw Sonnemans. Ook kon ik eindelijk weer ongehinderd schaatsen, trampolinespringen en een heuvel op- en afrennen. Ik heb geen druppel urineverlies meer gehad”.

 “Ik vind het vreemd dat er nog altijd taboe rust op ‘urineverlies’. Ik heb een goede band met mijn moeder maar durfde dit toch niet met haar te bespreken. Ik schaamde me en niemand wist eigenlijk hoeveel last ik van mijn urineverlies had. Voor de ingreep was ik hier erg gesloten over. Waarvoor heb ik me eigenlijk geschaamd. Ik kon er toch zelf niets aan doen. Ik ben blij dat ik door dokter Ginny Chamorro ben geopereerd. Mijn urineverlies klachten zijn volledig voorbij.“