Orthopedie

Orthopedie

Onze orthopedisch chirurgen behandelen aandoeningen en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Wanneer u pijn heeft of andere klachten, die het vrijelijk bewegen in de weg staan, dan nemen wij graag uitgebreid de tijd om uw klachten en wensen te bespreken. Gezamenlijk bepalen wij vervolgens welke onderzoeken noodzakelijk zijn voor het stellen van een zo accuraat mogelijke diagnose. Hierna bespreken wij met u een persoonlijk behandelplan. Daarnaast beschikt Acibadem International Medical Center over expertisecentra voor Knieprothesen, namelijk: Conformis (op maat, 3D-print) knieprothese en X-PSI knieprothese (3D gepland op basis van 2D-röntgenbeelden). Meer informatie: zorgadministratie@acibademimc.com 

Veelgestelde vragen over een nieuwe heup

Dit is afhankelijk van diverse factoren. Belangrijke factoren zijn onder andere uw leeftijd en gewicht. Uiteraard is ook de plaatsing en het materiaal waar de prothese van gemaakt is van invloed. De prothese die standaard in onze kliniek wordt gebruikt heeft een bijzonder goede trackrecord en heeft als bijzonderheid dat het versterkt is met vitamine E. Dit laatste lijkt de levensduur van de prothese ten goede te komen. Bijna bij iedereen functioneert de heupprothese na 10 jaar en ongeveer 85% na 15 jaar nog goed.
Onze medisch specialisten zijn zeer ervaren en beoordelen ieder geval uitzonderlijk. Als u voldoet aan bepaalde criteria wordt in overleg met u besloten om een prothese te plaatsen. De ernst van de slijtage kan onder anderen met een röntgenfoto of bijvoorbeeld MRI-scan worden vastgesteld.
Meestal blijft u één nacht na de operatie. Dit lijkt snel maar u zult merken dat u zich relatief snel veilig met krukken kunt voortbewegen. Onze fysiotherapeuten komen op de dag van de operatie bij u langs om dit te oefenen.
Over het algemeen vallen de pijnklachten na een heupoperatie mee. We schrijven u pijnstilling voor zodat u weinig pijn zult hebben. De ervaring leert dat per week de klachten minder worden en dat na 6 weken de meeste klachten verdwenen zijn. Er zijn wel bepaalde leefregels waar u zich in het begin aan moet houden. Bepaalde bewegingen kunnen er toe leiden dat de heup uit de kom gaat. Knielen of hurken zal na verloop van tijd wel gaan, in de eerste drie maanden na de operatie is dit onverstandig om te doen. In onze kliniek wordt standaard een grotere heupkop gebruikt om de kans te verkleinen. In onze kliniek worden drie verschillende methoden toegepast om uw heup te plaatsen, vraag erna bij uw arts.
In principe mag u met een nieuwe heup sporten. Contactsporten worden afgeraden. Tennis, golf, skiën en fietsen zijn bijvoorbeeld sporten die goed mogelijk zijn met een nieuwe heup. Wij adviseren in het begin vooral te fietsen om de spieren te reactiveren. Na een periode van herstel kunt u de rest langzaam opbouwen, eventueel met een op maat gemaakt programma door uw fysiotherapeut.

Veelgestelde vragen over een nieuwe knie

Dit is afhankelijk van diverse factoren. Belangrijke factoren zijn onder andere uw leeftijd en gewicht. Uiteraard is ook de plaatsing en het materiaal waar de prothese van gemaakt is van invloed. De prothese die standaard in onze kliniek wordt gebruikt heeft een bijzonder goede trackrecord en heeft als bijzonderheid dat plaatsing gebeurd met een ingenieus instrument dat een natuurlijke buiging en strekking kan opleveren. In onze kliniek vindt ook een onderzoek plaats waarbij 3-dimensionale pasvormen voor de operatie vervaardigd worden op basis van uw röntgenfoto’s. Bijna iedereen behoudt de knieprothese 10 jaar en ongeveer 85% functioneert na 15 jaar nog goed. Wij gebruiken prothese die bij goed gebruik zelfs meer dan 15 jaar meegaan.
Onze medisch specialisten zijn zeer ervaren en beoordelen ieder geval uitzonderlijk. Als u voldoet aan bepaalde criteria wordt in overleg met u besloten om een prothese te plaatsen. De ernst van de slijtage kan onder anderen met een röntgenfoto of bijvoorbeeld MRI-scan worden vastgesteld. Is de slijtage nog niet zo ernstig, dan kan de pijn in veel gevallen worden bestreden met paracetamol of ontstekingsremmers. Soms volstaat een kijkoperatie of brace. Bij een matige knieslijtage is een injectie in het kniegewricht een optie.
Meestal blijft u één nacht na de operatie. Tijdens de operatie zal uw arts de knie van binnen verdoven waardoor u snel zonder pijn kunt oefenen. U kunt naar huis als uw wond droog is en u met de fysiotherapeut de oefeningen succesvol hebt doorlopen. Als indicatie geven wij aan dat u uw knie redelijk kunt buigen, zodat u de auto in kunt stappen.
De eerste vier tot zes weken loopt u met twee krukken, u mag het been volledig belasten. Belangrijk is dat u met de fysiotherapeut gaat oefenen. De eerste zes maanden kan het zijn dat de knie stijf, dik en warm aanvoelt. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen. Over het algemeen verdwijnt dit naar een jaar. Als u staand werk doet, overleg dan met uw specialist of fysiotherapeut wanneer u dit volledig kunt hervatten.
De belasting van de nieuwe knieprothese hangt af van wat u doet, hoe u het doet, hoe zwaar u bent en hoeveel u doet. Bij meer belasting is de kans op slijtage groter. Waarbij u ook rekening moet houden met de kans op een letsel van de nieuwe knie door bijvoorbeeld een val: bij schaatsen of contactsporten loopt u meer kans te vallen dan bij wandelen. Fietsen geeft de minste belasting op de nieuwe knie en hardlopen geeft de meeste belasting. Alleen aan te raden als u zeer ervaren bent: Tennis enkelspel, Skiën en Langlaufen. Afgeraden wordt: Hardlopen, Balsporten, Contactsport en Vechtsport. Voor een bezoek aan de afdeling Orthopedie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800 . Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. Omdat wij geen wachttijden hanteren, kunt u gemiddeld binnen 2 dagen bij ons terecht voor een consult.

Dr. Jasper van Tiel

Orthopedisch chirurg

79912516301

Drs. Thisbe van Strien

Orthopedisch chirurg

19910721101

Drs. Hans Frejlach

Orthopedisch Chirurg

39028030601

Drs. Paul van Urk

Orthopedisch Chirurg

59914239601

Dr. Steven van Gaalen

Orthopedisch Chirurg

39049111101

Drs. Rachid Saouti

Orthopedisch Chirurg

09060889201

Dr. Lykele Beimers

Orthopedisch Chirurg

89059068701

Dr. Harald de Man

Orthopedisch Chirurg

89047811801

Dr. Bas Pijnenburg

Orthopedisch Chirurg

69038409301

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321