Uw Operatie

Uw Operatie

Verpleegafdeling: +31 (0)20 238 8301

Meer informatie over uw operatie? Neem contact op met de Operatieplanning: okplanning@acibademimc.com

Binnenkort wordt u opgenomen om een operatie te ondergaan. Op deze pagina leest u algemene informatie over de operatie en uw opname. Of onderstaande informatie op u van toepassing is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw zorgverlener bespreekt dit met u.

 1. Preoperatieve screening
 2. Voorbereiding thuis
 3. Een operatie tijdens een dagopname
 4. Een operatie en een nacht verblijven

Als u een operatie of onderzoek met algehele verdoving krijgt, bezoekt u meestal vooraf de anesthesieverpleegkundige bij de preoperatievescreening (POS). U krijgt hiervoor een aparte afspraak.

U wordt op de POS onderzocht om een goed beeld van uw lichamelijke conditie te krijgen. Zo zorgen we ervoor dat u zo veilig mogelijk de operatie in gaat.

Tijdens het bezoek gebeurt het volgende:

 • Lichamelijk onderzoek door de anesthesioloog
 • Een hartfilmpje (ECG), als u 65 jaar of ouder bent
 • Eventueel bloed prikken

Daarnaast krijgt u informatie over:

 • De verdoving (anesthesie)
 • Nuchter zijn; wanneer u wat voor het laatst mag eten en drinken

Uw afspraak duurt ongeveer 20 minuten. U kunt dan tevens al uw vragen stellen.

Om de operatie goed te laten verlopen start u thuis al met de voorbereidingen op de operatie.

De anesthesieverpleegkundige heeft u instructies gegeven over eten en drinken. Volg deze instructies goed op. Op het moment dat u onder narcose gaat moet uw maag leeg zijn, anders kan de operatie niet doorgaan.

 • De anesthesieverpleegkundige heeft met u afgesproken welke medicijnen u ter voorbereiding op de operatie moet innemen en met welke medicijnen u juist moet stoppen. Hij geeft bijvoorbeeld advies over het gebruik van plaspillen. Meestal moet u stoppen met bloed verdunnende medicijnen. Als dit bij u het geval is, bespreekt de anesthesieverpleegkundige dit met u.
 • Hoeft u na de operatie niet in het ziekenhuis te blijven? Regel dan tijdig vervoer en begeleiding. U mag na de operatie niet zelf terug naar huis rijden.
 • Regel ook dat u de nacht na de operatie niet alleen thuis bent.
 • Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat u voordat u naar het ziekenhuis komt in bad gaat of een douche neemt, uw haar wast en uw tanden poetst. Gebruik geen bodylotion op de dag van de OK.
 • Als de huid van het operatiegebied behaard is, verzoeken wij u het operatiegebied niet zelf te scheren of op een andere manier te ontharen. Als de chirurg het nodig vindt dat de beharing wordt weggehaald, wordt dat terplekke gedaan. Op deze manier verkleinen we de kans op infecties.
 • Verwijder alle make-up, ook nagellak.
 • Sieraden kunt u beter thuis laten.
 • Kies losse, gemakkelijke kleding, zodat u geen problemen krijgt met het eventuele verband dat aangelegd wordt.
 • Eigen medicatie meenemen voor minimaal 2 dagen.
 • We verzoeken u op de dag van de operatie niet te roken. Roken prikkelt de longen en beïnvloedt de maagfunctie waardoor de vertering van voedsel minder snel verloopt.

Bij de meeste behandelingen of onderzoeken kunt u aan het einde van de dag weer naar huis. Dit heet een dagopname of dagbehandeling.

Voorbereiding

U meldt zich bij de receptie op de begane grond. Daarna wordt u doorverwezen naar de wachtkamer van de opnamebalie. Het is mogelijk dat u even in de wachtkamer moet wachten. Op de verkoever of verpleegafdeling wordt u wegwijs gemaakt door een verpleegkundige. Vervolgens heeft u een opnamegesprek. In een opnamegesprek komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de medewerkers die u verzorgen en behandelen. U kunt zelf ook allerlei persoonlijke voorkeuren kenbaar maken. Als er een ingreep moet worden uitgevoerd, maakt u van tevoren kennis met de behandelend arts.

Informatie over de afdeling dagbehandeling

Als u een algehele verdoving krijgt, brengt de verpleegkundige u naar de voorbereidingsruimte. Helaas is het niet mogelijk dat uw partner of begeleider meegaat naar de voorbereidingsruimte. U komt in een bed te liggen en krijgt een operatiejas aan. Tevens vinden verdere voorbereidingen op de operatie plaats. Krijgt u een plaatselijke verdoving? Dan brengt de verpleegkundige u direct naar de operatiekamer. Meer weten? Download de informatiefolder over anesthesie en de opname.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de ‘uitslaapkamer’ gebracht (recovery). Hier wordt u wakker uit de verdoving. In het begin bent u nog wat slaperig van de verdoving. Op de uitslaapkamer kunt u geen bezoek ontvangen. Wel kunt u gebruik maken van een telefoon om uw familie te bellen. U krijgt een lichte maaltijd op de uitslaapkamer.

Na overleg met de anesthesioloog wordt besloten wanneer u naar huis mag. U mag na de operatie niet zelf terug naar huis rijden. U mag alleen onder begeleiding naar huis. In de centrale hal van het ziekenhuis kan uw begeleider zo nodig een rolstoel lenen.

Bel uw huisarts als zich in de avond of nacht na de operatie problemen voordoen. In overleg met uw huisarts kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp. Voor problemen die zich nadien voordoen kunt u terecht bij uw huisarts of behandelend arts van uw eigen streekziekenhuis.

Voor sommige behandelingen of onderzoeken is het medisch noodzakelijk dat u één nacht in het ziekenhuis blijft. We spreken dan van een meerdaagse opname.

Voorbereiding

U meldt zich bij de receptie op de begane grond. Daarna wordt u doorverwezen naar de wachtkamer van de opnamebalie. Het is mogelijk dat u even in de wachtkamer moet wachten. Op de verkoever of verpleegafdeling wordt u wegwijs gemaakt door een verpleegkundige. Vervolgens heeft u een opnamegesprek. In een opnamegesprek komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de medewerkers die u verzorgen en behandelen. U kunt zelf ook allerlei persoonlijke voorkeuren kenbaar maken. Als er een ingreep moet worden uitgevoerd, maakt u van tevoren kennis met de behandelend arts.

De verpleegkundige vertelt hoe laat u wordt geopereerd. U bereidt u voor op uw kamer:

 • Verwijder alle make-up, nagellak, sieraden en gebitsprothesen
 • Berg al uw kostbare bezittingen op in een afgesloten kast. De verpleegkundige kan de sleutel voor u bewaren
 • Daarna doet u de operatiekleding aan. Meestal is dit een jasje waarbij de achterkant losjes vast zit
 • Soms krijgt u ongeveer één uur voor de operatie als voorbereiding op de narcose (anesthesie)

Een verpleegkundige brengt u vlak vóór de operatie naar het operatiecentrum. U wacht daar op de verkoever tot de operatiekamer gereed is.

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de ‘uitslaapkamer’ gebracht (recovery). Hier wordt u wakker uit de verdoving. In het begin bent u nog wat slaperig van de verdoving. Op de uitslaapkamer kunt u geen bezoek ontvangen. Meestal blijft u een aantal uren op de uitslaapkamer. Daarna gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

U hebt een infuus in uw arm. Dit is een dun slangetje, dat in een bloedvat is geschoven. Via het infuus krijgt u vocht en medicatie. Kort na de operatie mag u namelijk nog niet eten of drinken.

Tijdens de operatie plaatst de arts soms een drain in het wondgebied. Een drain is een slangetje wat wondvocht afvoert. Uw arts bepaalt wanneer de drain verwijderd kan worden. De verpleegkundigen op de verpleegafdeling helpen u in het begin met wat u zelf nog niet kunt doen. Langzaam maar zeker heeft u steeds minder hulp nodig.

Verpleegafdeling: +31 (0)20 238 8301

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321