Wervelkolomcentrum

Wervelkolomcentrum

Het Wervelkolomcentrum is de verzamelnaam voor specialisten (orthopedie en neurochirurgie) die zich bezighouden met operaties aan de wervelkolom. Dit zijn operaties aan de nek, de borstwervelkolom of lendenwervelkolom. Het gaat hierbij om diverse oorzaken die deze operaties noodzakelijk maken. Denk hierbij aan problemen veroorzaakt door slijtage (een hernia, een stenose), een afgeschoven wervel (spondylolisthesis) of zelfs een ingezakte wervel (bijv. door osteoporose/botontkalking) dan wel een afwijkende stand van de rug (scoliose of kyfose).

Ingrepen die wij doen:
  • Primaire hernia- en stenose operaties;
  • Revisie hernia- en stenose operaties;
  • Spondylodese operaties vanwege gefaalde eerdere operaties danwel spondylolysis en/of spondylolisthesis;
  • Nekhernia operaties;
  • Ingezakte wervels door trauma, osteoporose of metastase;
  • Deformiteiten zoals (degeneratieve)scoliose.
Voor een bezoek aan ons Wervelkolomcentrum heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. U kunt direct een afspraak maken door te bellen naar +31 (0)20 238 8800. Ook kunt u hier op onze website een afspraak aanvragen via het afsprakenformulier of door een e-mail te sturen naar afspraak@acibademimc.com, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op. Omdat wij geen wachttijden hanteren, kunt u gemiddeld binnen 2 dagen bij ons terecht voor een consult.

Veelvoorkomende vragen

Een rughernia moet geopereerd worden (medische indicatie) als er sprake is van een recent ontstane verlamming aan een been, bijvoorbeeld een klapvoet. Ook moet een hernia geopereerd worden als deze zo groot is dat het hele wervelkanaal hierdoor afgesloten is en ook de zenuwen naar de kringspieren, de blaas en de schaamstreek bekneld zijn. Dit kan zich uiten in incontinentie, een verdoofd gevoel in de schaamstreek en impotentie. Er bestaat dan een spoedindicatie, u dient zich direct te melden bij een rugchirurg, ook ’s avonds en in het weekeinde
Als een rughernia uitstralende pijn veroorzaakt in een been kan hiervoor een operatie worden uitgevoerd. Er wordt wel 6 weken afgewacht, omdat bij veel mensen met een hernia de klachten spontaan verminderen. Indien dit niet het geval is, maar de pijn draaglijk is, kan voor verder afwachten worden gekozen. Uit onderzoek is gebleken dat na een jaar de klachten zeer vaak over zijn, met of zonder operatie. Maar als de pijn na 6 weken nog zo hevig is dat u niet verder wilt afwachten, is het overwegen van een operatieve behandeling gerechtvaardigd. De chirurg zal in dat geval de operatie en de mogelijke risico’s en complicaties met u bespreken, waarna u zelf de afweging kunt maken of u een operatie wilt omdat u de klachten niet meer kunt verdragen en sneller weer zonder pijn uw leven kunt hervatten.
Een lumbale stenose is een vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug. De vernauwing ontstaat meestal door slijtage, waarbij er juist bot bij komt ter hoogte van de gewrichtjes tussen de wervels, het lichaam probeert als het ware de rug te verstevigen. Hierdoor ontstaat er echter een vernauwing van het wervelkanaal met te weinig ruimte voor de passerende zenuwen. Dit geeft in de regel een moe en pijnlijk gevoel in een of beide benen, met name bij lopen en staan. De afstand die aan een stuk gelopen kan worden wordt meestal steeds korter. Bij zitten en vooroverbuigen wordt het wervelkanaal iets wijder waardoor de klachten verminderen. Fietsen gaat verbazingwekkend goed, en in de regel is hangen op een winkelwagentje in de supermarkt een uitkomst. Deze aandoening komt meestal voor bij oudere mensen.
Alleen als de vernauwing niet alleen wordt veroorzaakt door slijtage maar ook door een bijkomende hernia is het mogelijk dat de klachten vanzelf over gaan. Meestal is dit echter niet het geval en is de enige oplossing een operatie waarbij het overtollige bot wordt weggenomen en het wervelkanaal hiermee weer wijder wordt. Over het algemeen is de operatie een groot succes en is de loopafstand de dag na de operatie alweer een heel stuk langer. Uiteraard zal de chirurg de operatie, de te verwachten verbetering en de mogelijke risico’s uitvoerig met u doornemen alvorens tot operatie over te gaan.
Een spondylodese is een operatie waarbij twee of meer wervels (spondyli) aan elkaar worden vastgezet (dese). Een spondylodese wordt uitgevoerd als er sprake is van instabiliteit tussen wervels, dus een teveel ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven (spondylolisthese). De oorzaak is meestal: slijtage, soms een kleine aangeboren afwijking (spondylolyse) in een wervel die vaak rond het 40e tot 50e levensjaar last geeft. Ook kan een ongeval instabiliteit geven bij een wervelbreuk (fractuur), tenslotte is ingroei en aantasting door een tumor een oorzaak. In onze praktijk doen wij operaties bij instabiliteit door de twee eerstgenoemde oorzaken. In de wervels die te beweeglijk zijn worden vanuit de achterzijde schroeven geplaatst, hierna worden de wervels met een staaf aan elkaar verbonden. Tussen de wervels worden blokjes (cages) geplaatst, waardoor de wervels uiteindelijk aan elkaar groeien.

Dr. Jasper van Tiel

Orthopedisch chirurg

79912516301

Dr. Mark Arts

Neurochirurg

19049146401

Drs. Paul van Urk

Orthopedisch Chirurg

59914239601

Dr. Steven van Gaalen

Orthopedisch Chirurg

39049111101

Shanna Rijke

Physician Assistant/Wervelkolom

39925574481

Vestigingen
AMSTERDAM

Arlandaweg 100 1043 HP Amsterdam

020-238 8800

VLAARDINGEN

Francijntje de Kadtlaan 44 3136LR Vlaardingen

010-200 4321